Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΛΑΣΠΗΣ

Στα ύψη οι συγκεντρώσεις αρσενικού και υδράργυρου στην κόκκινη λάσπη που διέρρευσε στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τη Greenpeace
(ANA) – 1 ημέρα πριν
Πιο τοξική από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Ουγγαρίας είναι η κόκκινη λάσπη, που διέρρευσε, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις αναλύσεις της Greenpeace. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα σε παράλληλες συνεντεύξεις Τύπου στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, έδειξαν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στις συγκεντρώσεις αρσενικού. Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις έδειξαν τις παρακάτω συγκεντρώσεις: - αρσενικό: 110 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κιλό, - υδράργυρος: 1,3 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κιλό, - χρώμιο: 660 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κιλό. Με δεδομένη την ποσότητα της τοξικής λάσπης, που έχει διαρρεύσει, η συνολική ποσότητα αρσενικού ανέρχεται σε 50 τόνους, σημειώνει η Greenpeace και υπογραμμίζει ότι «σε ξεχωριστές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νερό στην περιοχή Κολοντάρ, τα αποτελέσματα έδειξαν συγκεντρώσεις αρσενικού που ανέρχονται 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο, ποσότητα που είναι 25 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια στο πόσιμο νερό (10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο)».

«Στη χώρα μας, η μονάδα παραγωγής αλουμίνας "Αλουμίνιο της Ελλάδας" απορρίπτει επί σαράντα και πλέον χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες τόνους κόκκινης λάσπης κάθε χρόνο στα νερά του ευαίσθητου και κλειστού κόλπου του Κορινθιακού», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επί σαράντα έτη και πλέον η μονάδα παραγωγής αλουμίνας στην περιοχή του Κορινθιακού απορρίπτει στον κόλπο εκατοντάδες χιλιάδες τόνους κόκκινης λάσπης, ρυπαίνοντας και μολύνοντας τα νερά, απειλώντας τη δημόσια υγεία, αναφέρει η Greenpeace.
Επειδή διανύουμε δύσκολες οικονομικές εποχές, δεν θέλουμε η τοποθέτησή μας για την «Αλουμίνιο Ελλάς», με αφορμή τα δυσάρεστα γεγονότα στην Ουγγαρία, να θεωρηθεί ότι στρέφεται κατά των εργαζομένων, αναφέρει η οργάνωση.
Είναι λάθος μας όμως απ' την άλλη να μιλάμε για τους κινδύνους της κόκκινης λάσπης στην Ουγγαρία, της πιο τοξικής, σύμφωνα με τις ενημερώσεις των Αρχών, και να αγνοούμε τη δική μας, λέει ο Δημήτρης Ιμπραήμ από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Το αρσενικό είναι στοιχείο τοξικό για τα φυτά και τα ζώα και είναι βιοσυσσωρεύσιμο για τα ασπόνδυλα. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Ο υδράργυρος μέσω της τροφικής αλυσίδας (ιδίως τα ψάρια), συσσωρεύεται και μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρικές διαταραχές.Φυσικα στα σημεια οπου απλωνεται η λασπη αυτουσια ο βυθος εννοειται οτι νεκρωνεται.
Να η απαντηση γιατι το ΠΑΚΟΕ βρηκε στην περιοχη Ιτεας τοσο ψηλες συγκεντρωσεις βαρεων μεταλλων(ανοιχτα μεταλλεια ( παραγωγη αλουμινας και ξεπλυμα) απεναντι απο την Ιτεα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου