Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Ένα «ανοικτό» Πρόγραμμα για το Δήμο Δελφών

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ : ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ

Η δημοτική κίνηση  «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» συμμετέχοντας στον προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της περιοχής μας και προσπαθώντας να συμβάλλει με τον καλλίτερο τρόπο στη διατύπωση μάχιμων προτάσεων προτείνει το παρακάτω «ανοικτό» κείμενο. Ανοικτό σε βελτιώσεις, προτάσεις, εξειδικεύσεις πάνω και πέρα από το στενό ορίζοντα των εκλογών. Πάνω και πέρα από  ιδεολογικές περιχαρακώσεις, σκοπιμότητες ή υστερόβουλες σκέψεις.
Οι εκλογές που έρχονται δεν μπορεί να είναι υπόθεση των "ειδικών" ή των λαμπερών προσώπων: είναι οι πρώτες εκλογές στην εποχή του ΔΝΤ, των ομολόγων, της ανεργίας. Οι πρώτες με έναν "Καλλικράτη" που ενώνει δήμους και χωρίζει ανθρώπους,  οι πρώτες εκλογές που οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ φιλοδοξούμε  να γίνουν με κριτήριο τις προτάσεις και τα προγράμματα. Σ' αυτήν την ιστορία  έχει  θέση μόνο η κοινωνία. Ας την κάνουμε, λοιπόν, και δική μας υπόθεση.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ
Στον κάθε πολίτη. Στον επαγγελματία & στο μικρέμπορο , στον αγρότη, στον εργαζόμενο. Στον άνεργο και υποαπασχολούμενο. Στους νέους και νέες της περιοχής. Στον «εξ ανάγκης» μετανάστη. Σε κινήματα για την υπεράσπιση του ορεινού και θαλάσσιου περιβάλλοντος & κοινωνικών δικαιωμάτων, σε όσους ασφυκτιούν βλέποντας την κατάντια της επαρχίας. Απευθυνόμαστε στον κάθε πολίτη, που πιστεύει στην ανάγκη μιας
οργανωμένης παρέμβασης στα κοινά του Δήμου. Στην ανάγκη συμμετοχής της
κοινωνίας.
           Προτού προχωρήσουμε στο ξετύλιγμα των σκέψεων μας, θεωρούμε αναγκαία μια τοποθέτηση. Πολλοί ίσως δεχτούν τις θέσεις και απόψεις μας. Άλλοι από καιροσκοπισμό άλλοι από ειλικρινή διάθεση. Τότε τι απομένει; Προφανώς το διαφορετικό στην αφήγηση μας είναι ο τρόπος «εμπλοκής» της κοινωνίας. Τρεις λέξεις στη διακήρυξη –συμμετοχικός προϋπολογισμός- διεκδίκηση- μας διαπερνούν και ορίζουν στη σφαίρα  της ουτοπίας τα όρια του πραγματοποιήσιμου.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
 Είναι γεγονός. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ορκίζονται στο όνομα της δημοκρατίας, της διαβούλευσης της αξιοκρατίας, της κοινωνίας των πολιτών, την ίδια στιγμή που  η πρακτική τους –ειδικά όσων έχουν ασκήσει εξουσία- τους κατατάσσει στην άλλη όχθη. Όσο για τον Καλλικράτη; Περιθωριοποιεί αυταρχικά τις κινήσεις των πολιτών, δίνει την απόλυτη εξουσία (3/5 των εδρών) στον πρώτο συνδυασμό, ανεξαρτήτως του ποσοστού που αυτός θα πάρει στις εκλογές! Θέτει εμπόδια   στις μικρές δημοτικές κινήσεις, ζητώντας τους πλήρη κεντρικά και τοπικά ψηφοδέλτια, σαν να επρόκειτο να εκλεγεί το 100% των συμβούλων τους.
 Πόσο σοβαρά μπορούμε να μιλάμε για «αυτοδιοίκηση», όταν ο Δήμος αφήνεται χωρίς πόρους και οι πολίτες δεν συμμετέχουν σε καμιά οικονομική-διοικητική απόφαση; Και πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε για δημάρχους αυτούς που αποδέχονται εξαρχής το αντιδημοκρατικό πλαίσιο που θέτει για την αυτοδιοίκηση ο Καλλικράτης;
O Συμμετοχικός προϋπολογισμός  εφαρμόζεται  με επιτυχία  σε διάφορες παραλλαγές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Λατινική Αμερική.  Για να επιβληθεί, απαιτεί αντιπαράθεση με την κεντρική εξουσία και συνεχή ενεργοποίηση των πολιτών.
 Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός είναι διαδικασία, μέσω της οποίας καθορίζεται το πού θα κατευθυνθούν οι πόροι που διαθέτει ένας Δήμος.
απαιτεί δραστική ενεργοποίηση των πολιτών. Μέσα από συνελεύσεις των
δημοτών γίνεται δεσμευτικό ποια έργα κ προτεραιότητες θα υλοποιήσει  η
διοίκηση του Δήμου. Κάθε γειτονιά συμμετέχει, ελέγχει κ προτείνει μέσα
από εκλεγμένους αντιπροσώπους. Αποφεύγονται, συνεπώς, η διαφθορά, η
κατασπατάληση κ το ρουσφέτι. "Πλαταίνει" έτσι η Δημοκρατία, γίνεται
απτή η χρηστή διαχείριση των πόρων του εργαζομένου.
 Με τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, η «χρηστή διαχείριση» και ο «σεβασμός στην κοινωνία των πολιτών», παύουν να είναι συνθήματα υποψηφίων που προσπαθούν να αποπολιτικοποιήσουν την διοίκηση και να χειραγωγήσουν τους πολίτες και τις τοπικές κινήσεις. Γίνονται πρακτική, καθημερινή εμπειρία, που εκπαιδεύει στη δημοκρατία και εγγυάται την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, αντί για την επίτευξη (οικονομικού) κέρδους και (πολιτικής) εξουσίας για τους λίγους. Ο τρόπος εργασίας, η αντίληψη μας  σχετικά με τις προτεραιότητες έργων  προϋποθέτουν ανάλογες ενέργειες σε όλα και για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο που περιγράφεται σαν Δήμος Δελφών. 
Αν η εναλλακτική λύση υπάρχει, το ερώτημα είναι προφανές: για ποιο σοβαρό λόγο να επιλέξει κανείς τον παραδοσιακό τρόπο διοίκησης, εκτός αν αρέσκεται να αναγορεύεται σε εκ των υστέρων προφήτη…..

ΟΙ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
 Κοινωνική αλληλεγγύη:
Ξεκινάμε από αυτό που θεωρούμε ότι πρέπει να διαπερνά τη δράση του δήμου. 
          Κάτω από το σύνθημα «Κανείς μόνος του. Στην κρίση αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία». Με όλους τους φορείς της πόλης και το Δήμο να συγκεντρώνουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας που χάνουν την δουλειά τους, ή κλείνει το κατάστημα τους ή κινδυνεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή είναι θύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, για να τους παρέχουμε έμπρακτη συμπαράσταση σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο. Να καταγραφούν επαγγελματίες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο αλληλεγγύης και να διαθέτουν την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες τους στο δίκτυο.
 Η κίνηση μας θα διαθέσει όλους τους πόρους της, ανθρώπινους και υλικούς (ιστοσελίδα, γραφεία) ώστε να στηθούν κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης.
Η συστημική κρίση που ξεδιπλώνεται γύρω μας δεν θα είναι ένα σύντομο παροδικό φαινόμενο. Χρειάζεται η δημιουργία εναλλακτικών μορφών αντίστασης και επιβίωσης που θα αμφισβητούν αγοραίες μορφές παραγωγής και ανταλλαγής, την εμπορευματοποίηση αγαθών και δραστηριοτήτων, καθώς και την επιβολή “εικονικών” καταναλωτικών προτύπων που τα ΜΜΕ προβάλλουν  πάνω από τις πραγματικές μας ανάγκες.
παιδικοί σταθμοί:
     Κατάργηση κάθε χρηματικής συμμετοχής   στα έξοδα των παιδικών σταθμών για όλους τους κατοίκους.
     υγεία:
Με βάση το πρόγραμμα Καλλικράτης, επιχειρείται μια ευρεία «αποκέντρωση» αρμοδιοτήτων, που αφορούν την υγεία και πρόνοια, από το κεντρικό κράτος προς τους νέους υπερ-δήμους και στις περιφέρειες. Η ευθύνη δηλαδή λειτουργίας των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και δομών πρόνοιας περνάει βαθμιαία στους δήμους και στις περιφέρειες. Η αποκέντρωση αυτή στοχεύει άμεσα στη δραστική μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγεία και την πρόνοια και την ίδια στιγμή τη μεταφορά των οικονομικών βαρών στις πλάτες των εργαζομένων, είτε άμεσα είτε έμμεσα με δημοτική φορολογία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ακρογωνιαίος λίθος της αντίληψής μας αλλά και της πρότασής μας είναι ότι κάθε συμπολίτης μας, ανεξαρτήτως φύλου ,χρώματος ,φυλής και εθνικότητας πρέπει να έχει το δικαίωμα στην ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.
Θεωρούμε ότι όλες οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να είναι ενταγμένες σε ένα αποκλειστικό, καθολικό και δημόσιο σύστημα υγείας.
Είναι επιτακτική η ανάγκη διασύνδεσης όλων αυτών των υπηρεσιών που παρέχονται από το δημόσιο με υπηρεσίες που παρέχονται ή θα παρέχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, με την πιο πλατιά συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί στο Δήμο μας ένα εκτεταμένο δίκτυο προληπτικής ιατρικής που θα περιλαμβάνει:
·        Δημιουργία Ειδικών μονάδων Σχολιάτρων-παιδιάτρων αλλά και γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτών. Περιοδικούς πλήρεις ελέγχους όλου του μαθητικού δυναμικού της πόλης από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι και της σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν στο Δήμο μας.
·        Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Δημόσιο για όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
·        Καθιέρωση και πρόσληψη ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας σε όλες τις επιχειρήσεις και υπηρεσίες με πολλούς εργαζόμενους.
Πλήρεις ετήσιος προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων.
·        Συγκρότηση ειδικών κινητών μονάδων προληπτικού ελέγχου (π.χ. μονάδες ελέγχου μαστού, γυναικολογικού καρκίνου κλπ).
·        Καθιέρωση μαθήματος ενημέρωσης (μια ώρα εβδομαδιαία) σε όλα τα σχολεία της πόλης μας για ζητήματα Προληπτικής Ιατρικής (σωστή διατροφή, πρόληψη ατυχημάτων, αντικαπνιστική ενημέρωση, οφέλη καθημερινής άθλησης, ενημέρωση ενάντια στα ναρκωτικά κλπ).
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
·        Απαιτούμε να μην κλείσουν και να ενισχυθούν, το Νοσοκομείο της Άμφισσας και τα Κέντρα Υγείας, με γιατρούς ειδικοτήτων, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που απαιτείται.
·        Με ευθύνη του Νοσοκομείου σε συνεργασία με το ΙΚΑ και τα Κέντρα Υγείας να γίνει καταγραφεί των υγειονομικών προβλημάτων της περιοχής και να προωθηθούν τα κατάλληλα μέτρα.
·        Εκπροσώπηση και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο του Νοσοκομείου αλλά και της Υγείας γενικότερα.
ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
·        Καταγραφή όλων των ανήμπορων και κατάκοιτων συνανθρώπων μας στο δήμο και συγκρότηση υπηρεσίας ελέγχου από γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ του ΕΣΥ, που θα τους παρακολουθεί και θα παρέχει και την αναγκαία φροντίδα και στο σπίτι (κάτι ανάλογο με το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», που πρέπει ο Δήμος να φροντίσει να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για να συνεχιστεί χωρίς παθογένεια και εξαρτήσεις).
·        Φροντίδα για τον άπορο και ανασφάλιστο ανεξαρτήτως εθνικότητας. Προώθηση Δημοτικού Σταθμού Υγείας και Δημοτικού φαρμακείου.
       Παιδεία & Νεολαία
Πρώτη προτεραιότητα  η διεκδίκηση των απαιτούμενων κονδυλίων ώστε να λειτουργήσουν ομαλά  τα σχολεία, καθώς είναι μειωμένα κατά 60% τα φετινά κονδύλια σε σχέση με πέρσι.
Αναβάθμιση του ρόλου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Άμφισσα  ώστε να συμβάλει στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.
Τα ΤΕΙ στην Άμφισσα τείνουν να γίνουν το πιο σύντομο ανέκδοτο, καθώς οι άρχοντες του τόπου τα βλέπουν μόνο και μόνο σαν μέσο αφαίμαξης πόρων από τους φοιτητές. Αποκομμένο από τη κοινωνία της Άμφισσας από τη κοινωνική και πνευματική ζωή της περιοχής. Ούτε λόγος για φοιτητική εστία η για άλλες υποδομές.  Καμία παρέμβαση μέχρι τώρα για ένταξη του ΤΕΙ οργανικά στην κοινωνική κ πνευματική ζωή του τόπου.
Την ίδια ώρα το μέλλον της σπουδάζουσας νεολαίας κλείνεται στο στενό ορίζοντα εύρεσης απασχόλησης κατά προτεραιότητα εντός των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς η ανεργία στη περιοχή και γενικότερα ξεπερνάει κάθε όριο.
  Προβληματιζόμαστε για τους νέους που στέκουν αμήχανοι, αγανακτισμένοι μπροστά στο δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται μπροστά τους.
  Μερικές σχετικά  χαμηλού κόστους προτάσεις μας.
Προτείνουμε την χρησιμοποίηση του χώρου που στεγαζόταν το σχολείο Καψάλη στην Ιτέα σαν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο νεολαίας και πολιτισμού κατά αποκλειστικότητα στον οποίο οι ίδιοι θα αποφασίζουν πως θα τον χρησιμοποιούν και με τι θέματα θα ήθελαν να ασχολούνται. Εδώ επίσης μπορούν να βρουν στέγη δραστηριότητες των μαθητικών συμβουλίων.
Ο νεκρός χώρος του Παλιού Δημαρχείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συστέγαση όλων των συλλόγων του διαμερίσματος. Η «αρχαία» Κίρρα δικαιούται ένα χώρο σχετικό με την ιστορική πορεία και μνήμη.
Η εθελοντική εργασία συμπολιτών αν αξιοποιηθεί σωστά στη βάση κάποιων συλλογικών στόχων πολλά θα προσφέρει με ελάχιστο κόστος.
Είναι απαράδεχτο να λειτουργεί μέσα στη πόλη της Άμφισσας κτίριο φυλακής με στοιβαγμένα πάνω από 300 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητα του δεν είναι ούτε για 100.  Η απομάκρυνση των φυλακών Άμφισσας θα δώσει στο δήμο και τους κατοίκους της πόλης ένα χώρο (το κτίριο είναι του 1890) κατάλληλο για κάθε είδους πολιτιστική παρέμβαση και ενασχόληση. Η αξιοποίηση αυτού του χώρου συγχρόνως με τη συντήρηση και ανάδειξη του κάστρου της Άμφισσας δίνει άλλο χρώμα και ύφος στη περιοχή.
Αναγκαίο επίσης η καταγραφή όλων των παραδοσιακών κτισμάτων της πόλης με σκοπό να μετατραπούν εθελοντικά σε ξενώνες. Η Άμφισσα με μικρές παρεμβάσεις μπορεί να γίνει κέντρο πρότυπης οικοτουριστικής ανάπτυξης.
Η περιοχή της Χάρμαινας έχει εγκαταλειφθεί σε πορεία φθοράς. Η συνοικία αυτή είναι η πιο κατάλληλη για δημιουργία μουσείου παραδοσιακών επαγγελμάτων τώρα όσο είναι καιρός. Με κέντρο το κτίριο που στεγάζει τη συλλογή Παπαλουκά απαιτείται μια γενικότερη ανάπλαση του χώρου. Έμφαση στην αξιοποίηση του οικισμού της Χάρμαινας, στέγαση της Πινακοθήκης Παπαλουκά στο νεοανακαινισθέν κτίριο δίπλα στη Μητρόπολη της Άμφισσας, προβολή της παρακαταθήκης του "Θιάσου" του Αγγελόπουλου κ του "Γυαλί-καφενέ". Άπλωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Άμφισσας σε Γαλαξίδι, Ιτέα, Γραβιά με την αναγκαία αρωγή του Δήμου.
 Να αναδειχθεί ο χώρος ιδιοκτησίας ΕΥΔΑΠ στην έξοδο της Άμφισσας και να διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής και αθλητισμού. Πεζοδρόμηση των ιστορικών
κέντρων των πόλεων μας κ απόδοση τους στους πολίτες.
Αλλαγή του χαρακτήρα των "Φωκικών", ώστε να σέβονται την ιστορία της
Άμφισσας. Επένδυση ποικιλότροπα στον πολιτισμό.
Κατασκευή λωρίδων κυκλοφορίας ποδηλάτων . Να διευκρινίσουμε όμως πως ο ποδηλατοδρόμος δε μπορεί να είναι ένα κομμάτι του αυτοκινητόδρομου με διαφορετικό χρώμα.  
 Τρίτη ηλικία:
·        Διασφάλιση της λειτουργίας του γηροκομείου Άμφισσας.
·        Για τα ΚΑΠΗ: να αξιοποιηθεί το αξιόλογο προσωπικό που διαθέτουν για τη διαμόρφωση προγραμμάτων ειδικά για την Τρίτη ηλικία με τρόπο ώστε να νοιώθουν ζωντανοί και χρήσιμοι.
·        Να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί ξενώνες του Καλλικρατικού δήμου που μπορούν να τους στεγάζουν με φροντίδα όταν οι δικοί τους πρέπει να λείψουν για κάποιο διάστημα.
·        Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας συνταξιούχων θα ήθελε να παραμείνει στα χωριά αρκεί να υπήρχε η κατάλληλη υποδομή & φροντίδα.
·        Η βοήθεια στο σπίτι να αναβαθμιστεί με τη δημιουργία δημοτικού κέτεριγκ.
Για τον ορεινό όγκο:
Ο δήμος μας  αγκαλιάζεται από 4 όρη (Βαρδούσια, Γκιώνα, Οίτη, Παρνασσός) που αποτελούν ανάσα ζωής και διέξοδο για τους κατοίκους του Δήμου, & ελπίδα ανάπτυξης. Παλεύουμε να απαγορευθεί κάθε παρέμβαση που υπονομεύει το οικοσύστημα. Να σταματήσουν άμεσα οι εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές και να διεκδικήσει και ο Δήμος, ποσοστό επί του τζίρου των μεταλλευτικών επιχειρήσεων γιατί ο ορυκτός πλούτος είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους. Να γίνεται κανονικά ο καθαρισμός του δάσους και των πληγέντων εδαφών  από μπάζα, σκουπίδια, γυαλιά και εύφλεκτα υλικά, ξερά κλαδιά και χόρτα και να οργανωθεί άμεσα πρόγραμμα αναδάσωσης πληγέντων περιοχών και αξιοποίησης των γυμνών περιοχών.
Σύνθημα μας
«ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ» ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ
Είμαστε βέβαιοι πως η μεταλλεία μπορεί να συνυπάρξει με κάθε δραστηριότητα αρκεί στο ασύδοτο χρηματικό κέρδος να προτάσσεται η κοινωνική ισορροπία και αποτελεσματικότητα. Το τρίπτυχο, βουνό, θάλασσα, αρχαιολογικοί χώροι, συνυφασμένο με τη πρωτογενή παραγωγή της περιοχής, προτερήματα που σπάνια συναντώνται σ’ αυτή την έκταση οπουδήποτε άλλου, είναι αναγκαία και ικανά να απογειώσουν τον τόπο και τους κατοίκους.
- Μα η περιοχή έχει χαρακτηριστεί μεταλλευτική! Σαν τους δούλους έχει μαρκαριστεί…
Γι’ αυτό  προϋπόθεση είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σαν κοινωνία και το τέλος της ανοχής σ’ όλους όσους καθημερινά κατονομάζουμε.
Πόσοι γνωρίζουν (τα πυρά του Ηρακλέους), την Αρβανιτόραχη, τον Ανεμιστό, την ύπαρξη των πρώτων αρχαίων πόλεων, τη Πίνδο στο Άνω Καστέλλι, τη Δρυόπη στο Οινοχώρι, το Κυτίνιον και το Βοίον δίπλα στη Γραβιά; Την Έρωχο, την περιοχή της Αγίας Ελεούσας το κάστρο της Λιλαίας…
Ποιος άραγε είναι ο λόγος για την τέτοιας έκτασης υποβάθμιση του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για τη περιοχή μας -εκτός από τους Δελφούς ? Καλά ούτε έναν τουριστικό οδηγό της προκοπής δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να εκδώσουν;
Πόσοι και πόσοι δε θα ‘θελαν να περπατήσουν στα  δρομάκια, στα γαιομυθολογικά μονοπάτια, κατάλληλα σημασμένα  στον ελαιώνα  να κατέβουν από τους ιερούς Δελφούς στην αρχαία Κίρρα, να ανέβουν στον τόπο θυσίας του Ηρακλή, να περπατήσουν σε μονοπάτια στον Παρνασσό!
Πόσοι άλλοι, οργανωμένοι σε λέσχες μηχανοκίνητου τουρισμού, δε θα μπορούσαν να διασχίσουν την περιοχή με σεβασμό στο περιβάλλον στην ιστορία της, με δέος και θαυμασμό κοιτώντας την Πυραμίδα, τον Κόρακα, το Μόρνο, τη Ραιλή.
Πόσοι και πόσοι δε θα θελαν να περπατήσουν σε δίκτυο μονοπατιών στον ορεινό όγκο του Δήμου, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσουν στη μνήμη τους το ανάλαφρο βάδισμα του αγριόγιδου της Γκιώνας, θαυμάζοντας συγχρόνως το Λαζόρεμα, το φαράγγι της Ρεκάς, τη Βαθιά λάκα, περιοχές Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, προστατευόμενες από διεθνείς Συνθήκες.
 Η περιοχή Αργοστήλια είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για δημιουργία πρότυπης μονάδας δασικού χωριού προσανατολισμένη στη ραγδαία αύξουσα Ελληνική & Ευρωπαϊκή Τρίτη Ηλικία. Τώρα κινδυνεύει να γίνει κρανίου τόπος.
Οι Δελφοί, κοιτίδα πολιτισμού και ιστορικής μνήμης, να γίνουν κέντρο Πανεπιστημιακής μετεκπαίδευσης – Διεθνών Αρχαιολογικών και ανθρωπιστικών  Σπουδών. Η πίεση για  συνέχιση των ανασκαφών είναι υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη.
Τώρα τελευταία οι κορυφογραμμές αποκτούν και άλλο βάσανο… τις αμέτρητες ανεμογεννήτριες. Με ελάχιστο κέρδος για τους δήμους οι δημότες θα πληρώσουν τεράστιες αυξήσεις για ρεύμα. Οι ιδιωτικές εταιρείες που τις εκμεταλλεύονται όπως και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που σκάβουν τους δρόμους στη πραγματικότητα καταργούν κάθε έννοια δημόσιου χώρου και δημόσιου συμφέροντος. Πρόταση μας είναι μόνο η ΔΕΗ να έχει αυτό το δικαίωμα σε συνεργασία με τον αντίστοιχο δήμο.
  
 πολιτισμός και  αθλητισμός:
Γεγονός είναι ότι οι δήμοι έχουν αναπτύξει  πολιτιστική δραστηριότητα  καλοκαιρινών  πυροτεχνημάτων. Εκατοντάδες  χιλιάδες  ευρώ χωρίς πρόγραμμα, συνέχεια και βάθος,  χωρίς κοινωνική αποτελεσματικότητα, αφού οι υποδομές στο χώρο του πολιτισμού παραμένουν κάτω του μετρίου . Προτείνουμε
Στροφή σε  μη κερδοσκοπική βάση .
Αυτό εξειδικεύεται σε ενίσχυση κάθε ερασιτεχνικής δημιουργίας.
§         αξιοποίηση των σχολικών αιθουσών και αυλών για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες τις απογευματινές ώρες και τα Σ-Κ σε συνεργασία με τα μαθητικά συμβούλια και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
§        αναγκαιότητα να στεγασθούν σε δημόσιο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο οι εκθέσεις και οι δραστηριότητες.
Για τον αθλητισμό προτείνουμε
§        την ανάπτυξη του αθλητισμού στα σχολεία.
§        Στήριξη του ερασιτεχνικού σωματειακού αθλητισμού.
§        Οργανωμένο αθλητισμό για τους ενήλικες…….
Υποδομές:
Έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα η δυσκολία με την οποία κυκλοφορούμε στους δρόμους .Σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό προτείνουμε :
§         την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς.
§         βελτίωση και πύκνωση των δρομολογίων της  συγκοινωνίας.
§        Κατασκευή άμεσα κόμβων κατάλληλων πάνω στο δρόμο Ιτέας Άμφισσας με προτεραιότητα για τον Άγιο Κωνσταντίνο. Πόσο ακόμη αίμα πρέπει να χυθεί ώστε να ευαισθητοποιηθεί η διοίκηση;
§        Η παράκαμψη Ιτέας πρέπει να μπει σε προτεραιότητα ώστε να ενοποιηθεί επιτέλους η πόλη. Το έργο αυτό είναι κομμάτι του συνολικότερου έργου Λαμίας -Ναυπάκτου. Κατά τα πεπραγμένα προβλέπουμε μερικές 10αδες διόδια     ! πριν ξεκινήσει το έργο.. 
§        .Μαζί με τους πολίτες άλλων περιοχών απαιτούμε: « ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟΠ». Ελεύθερη πρόσβαση στη ΠΑΘΕ. Δράσεις τώρα ώστε να μη λειτουργήσουν τα διόδια στην έξοδο προς Λαμία.
§        Είναι επιτέλους καιρός να γίνει η παράκαμψη των Δελφών με ταυτόχρονη ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου. Μέχρι πότε πιστεύουν ορισμένοι πως μπορεί να περιμένει;
§        Ο δρόμος που θα ενώνει τους Δελφούς με τη Δεσφίνα να γίνει άμεσα. Μόνο όταν πρόκειται για ανεμογεννήτριες και επιφανειακές εξορύξεις είμαστε «ψεκάστε σκουπίστε τελειώστε»;
§        Τοποθέτηση φαναριών όπου αυτά χρειάζονται.
        Με τη διάνοιξη του παραπάνω δρόμου μπαίνει επί τάπητος και το ζήτημα ανάδειξης του παραλιακού μετώπου Γαλαξιδίου-Ιτέας – Κίρρας- Άγιος Μηνάς σε νέα βάση καθώς και τα παραλιακά μέρη που ανήκουν στη Δεσφίνα.
         Αναδεικνύεται το πρόβλημα της οπτικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής Λαρνάκι συγχρόνως με το θέμα της ρύπανσης του Κορινθιακού κόλπου. Ειδικά μετά τα γεγονότα στην Ουγγαρία, επείγει να αναδείξουμε τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση του κόλπου από τους 600.000-800.000 τόνους κόκκινης λάσπης ετησίως που απορρίπτει η Αλουμίνα στον Κορινθιακό. Η αξιοποίηση των υπολειμμάτων ώστε να μην ρυπαίνουν το θαλάσσιο χώρο είναι εφικτή .  Η κατασκευή κόμβου στο Λαρνάκι, πάνω στην Ε.Ο. με χρηματοδότηση της εταιρείας. Η μεταφορά των δραστηριοτήτων στο χώρο πίσω από τη κεφαλή προς το δρόμο προς  Τριταία Αγ. Ευθυμία.
         Ο οδικός άξονας Γραβιά –Πολύδροσο – Επτάλοφος, δέχεται πολύ μεγάλη οικιστική παρέμβαση – το ίδιο συμβαίνει και στη περιοχή Γαλαξιδίου στο τμήμα πάνω από την Ε.Ο, χωρίς κανένα προγραμματισμό και σχέδιο. Άμεση ανάγκη ενεργούς παρέμβασης ώστε να προλάβουμε την ανεξέλεγκτη οικιστική στρέβλωση δήθεν ανάπτυξη τύπου Παρνασσού σε όλη τη περιοχή.
· διεκδίκηση γραμμής με ανταπόκριση με τα δρομολόγια των τραίνων στους σταθμούς Μπράλου και Λειβαδιάς.. Η υποβάθμιση του τραίνου στη περιοχή είναι πρωτοφανής . Αντί να επεκταθεί η γραμμή προς Ιτέα - Ναύπακτο θα απομακρύνουν τους σταθμούς και τα δρομολόγια.
Οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού σε Άμφισσα – Ιτέα είναι απαρχαιωμένες και σίγουρα δεν επιτελούν το σκοπό για τον οποίο έγιναν. Η βελτίωση της λειτουργίας των προϋποθέτει μία ενιαία μονάδα σύγχρονη, με τα νερά να αρδεύουν τον ελαιώνα.  Συγχρόνως η δημιουργία μονάδας ελέγχου επανδρωμένη με επιστημονικό προσωπικό είναι άκρως απαραίτητη. Η ρύπανση του Κορινθιακού προκαλείται εκτός από το κύκλωμα της αλουμίνας και από αυτούς. Οι αγωγοί νερού από διυλιστήριο Άμφισσας σε Ιτέα καθώς και μεγάλο μέρος του δικτύου Ιτέας να αντικατασταθούν άμεσα καθώς είναι αμιαντοσωλήνες.
Η δημιουργία ΧΥΤΥ αυτή η πονεμένη ιστορία, μνημόνιο πλήρους αποτυχίας των προηγούμενων νομαρχιακών αρχόντων του τόπου πρέπει να συνδυαστεί    με τη προσπάθεια διαλογής στη πηγή (εγκατάσταση 4 ξεχωριστών κάδων για χαρτί, ανακυκλώσιμα υλικά, οργανικά, υπολείμματα) καθώς είναι η πιο απλή , ορθή, γρήγορη, οικονομική διαδικασία σε σχέση με τα απορρίμματα. Βέβαια το πρόβλημα ανακύκλωση είναι βαθύτερο και σχετίζεται με τη διάρκεια ζωής των παραγόμενων προϊόντων.
Η πρωτογενής παραγωγή στο νομό χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό και απαξίωση. Ο αναδασμός στην ευρύτερη περιοχή Γραβιάς-Επταλόφου δεν προχωρά παραμένοντας ανεκπλήρωτη υπόσχεση. Ο ελαιώνας καταρρέει. Ολοκληρωμένη μελέτη και να υπάρχει τα διάφορα συμφέροντα τη βραχυκυκλώνουν. Αντί να στηριχθεί , αντί να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνει παραγωγικός, διευκολύνοντας τους καλλιεργητές στη καλλίτερη αξιοποίηση του προϊόντος, αντί να αποχτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό…. Μόνο λόγια. Στη πραγματικότητα τηρουμένων των αναλογιών η ελιά Αμφίσσης ενέχει θέσει  μαύρου χαβιαριού.    Η κτηνοτροφία καρκινοβατεί. Στροφή σε βιολογικά προϊόντα δεν υπάρχει. Εξειδικευμένη παραγωγή βοτάνων τα οποία θα μπορούσαν να έχουν απόδοση και ποιότητα από το τόπο μας το ίδιο.  Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή για παραγωγή που να καλύπτει τη τοπική κατανάλωση και όχι μόνο είναι όνειρο θερινής νυκτός. Οι αντίστοιχες υπηρεσίες απλά διεκπεραιώνουν τα ζητήματα μοιράζοντας επιδοτήσεις που καθόλου δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παραγωγής. Αντίθετα όλο και περισσότερο ενέχουν θέσει επιδομάτων ανεργίας, διαπλοκής και καταστροφής της όποιας παραγωγικής δυνατότητας. Η νομαρχία οι Δήμοι είναι έξω από το πρόβλημα, απλά διαχειριστές του ρουσφετιού και της μικροκακομοιριάς.   Ίσως έρχεται η ώρα δημιουργίας αυτόνομων συνεταιρισμών παραγωγών – καταναλωτών οι οποίοι λειτουργούν σε μικρή κλίμακα σε άλλες χώρες έξω από τα κυκλώματα μεσαζόντων αλλά και των κρατικοδίαιτων κομματοκρατούμενων γεωργικών συνεταιρισμών.
 οι ελεύθεροι χώροι: ·
Καμπάνια σέβομαι τον δημόσιο χώρο
Για τη κίνηση μας ΠΟΛΙΤΕΣ στο Προσκήνιο,  σέβομαι το δημόσιο χώρο, σημαίνει διεκδικώ το δημόσιο χώρο. Διεκδικώ τον υπάρχοντα και τον επεκτείνω. Στις μέρες μας όλο και περισσότερο ο δημόσιος χώρος τείνει να γίνει – γίνεται-ιδιωτικός. Στην εποχή του Καλλικράτη, του μνημονίου, της τρόικας, και με άλλοθι τη μειωμένη χρηματοδότηση του Δήμου, όλο και περισσότερο η ενοικίαση και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Θα φτάσουμε να πληρώνουμε φόρο εισόδου σε κάθε δημόσιο χώρο.
Το σχέδιο Καλλικράτης:
· Δημιουργήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους, για αυτό και αποτελεί μέρος του μνημονίου. Περιλαμβάνει μεγάλη μείωση στα οικονομικά των δήμων, με αποτέλεσμα αυτοί να βάλουν το χέρι στις άδειες τσέπες των πολιτών
· Προκαλεί θεσμική ασφυξία που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό από την κεντρική εξουσία.
· Είναι πλήρως αντιδημοκρατικό κατασκεύασμα. Απορρίπτει την Απλή Αναλογική διατηρώντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο.
· Πέρα από τις 50 χιλιάδες απολύσεις που πρόκειται να προκαλέσει προλειαίνει το έδαφος και για απολύσεις στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στο χώρο των Δήμων.
 τα οικονομικά:
Το μνημόνιο, ο Καλλικράτης και η οικονομική ασφυξία που θα προκαλέσει, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο Δήμο μας.
Τα δημοτικά τέλη κάθε μορφής επιβάλλονται από τις κυβερνητικές επιλογές ως μονόδρομος για την οικονομική επιβίωση των πόλεων. Οι δήμοι μετατρέπονται σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς αποκρουστικούς για τους δημότες.
Εμείς διεκδικούμε όσα μας χρωστά η κυβέρνηση και ακόμα περισσότερα και σε αυτό ζητάμε την συμμετοχή των Δημοτών.
Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι η σωστή διαχείριση των οικονομικών είναι απαραίτητη.
Η διαφάνεια, η ρήξη με τα συμφέροντα, ο έλεγχος, η ειλικρινής αντιμετώπιση των πιστωτών, η βελτίωση των συνθηκών και η συνειδητή συμμετοχή των εργαζομένων του Δήμου μπορούν να έχουν σοβαρά αποτελέσματα.
Θέλουμε έναν Δήμο που να συνδιαμορφώνει μαζί με τους πολίτες τον προϋπολογισμό του και την προτεραιότητα των έργων και δεν θα αποφασίζει ερήμην των πολιτών. Για το λόγο αυτό όλες οι παραπάνω σκέψεις μας, μπαίνουν στη βάσανο των πολιτών μέσα από :
· Μόνιμες επιτροπές γειτονιάς-χωριών
· Συνέλευση των φορέων και των πολιτών
Μόνον με αυτού του είδους την δημοκρατία θα περιορίζονται τα φαινόμενα αδιαφάνειας, θα εξαφανίζονται οι σκιές και θα δημιουργούμε πραγματικά ενεργούς πολίτες και όχι χειροκροτητές και ψηφοφόρους.
Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο τελειώνει στην συνείδηση του κόσμου.
Το λόγο έχουνε οι συλλογικότητες και οι ενημερωμένοι πολίτες.

 με ποιούς θα τα κάνουμε όλα αυτά:
Σε αυτή τη συγκυρία που περνάμε είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, μία μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων, γύρω από ένα ψηφοδέλτιο-πρόγραμμα για την αναχαίτιση των αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν αντίκτυπο και στη λειτουργία των Δήμων. Είναι απαραίτητο όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται και αναζητούν τρόπους οργανωμένης αντίδρασης, να συσπειρωθούν σε μία συλλογικότητα, στη βάση αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας και απόφασης. Με σεβασμό στην άλλη άποψη , με ανακλητότητα και εναλλαγή, με όραμα συνέπεια και αγώνα.
(Πες μου στην άγια πίστη σου πώς να προσευχηθώ

Σε ποιον να ξομολογηθώ και που να μεταλάβω)

Από σήμερα  θα προσπαθήσουμε θα βοηθήσουμε να δημιουργηθεί μια τέτοια πλατειά συμμαχία.  Μία και βασική προϋπόθεση: η καταδίκη των αντιλαϊκών μέτρων, η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και το δέσιμο της με τα τοπικά και δημοτικά προβλήματα. Για μας αντιπάλεμα του μνημονίου σημαίνει με δυο λέξεις ανάπτυξη με κοινωνική αποδοτικότητα.  Σημαίνει υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, υπεράσπιση και ανάπτυξη του φυσικού και δημόσιου χώρου, μια διαφορετική φιλοσοφία παραγωγής, αφιερωμένη στην απελευθέρωση του ανθρώπου και στην οικολογική ισορροπία .  Ένα άλλο παράδειγμα και υπόδειγμα εργασίας , απασχόλησης , πολιτισμού στη βάση της αλληλεγγύης. Για μας ανάπτυξη σημαίνει να ηχήσουν ξανά τα σχολικά κουδούνια στα χωριά μας, να γυρίσει ο κόσμος στη περιοχή βρίσκοντας μόνιμη απασχόληση και όχι απλά κάποιοι εργαζόμενοι τα σαββατοκύριακα. Σημαίνει μια άλλη αυτοδιοίκηση, που δε θα λειτουργεί σα φτηνό κλισέ συγκάλυψης  της κρατικής  χειραγώγησης. Σημαίνει πως θα προσπαθήσουμε να βγούμε από το στημένο κάδρο των θα… σημαίνει πως   το θαμμένο πτώμα του μοντέλου εργασίας-κατανάλωσης που  το ξεθάβουν και  το αγιοποιούν κινήσεις, κόμματα, συλλογικότητες , εμείς θέλουμε να το παραχώσουμε οριστικά. Σημαίνει πως για μας η οικονομία δεν είναι ένα αυτόνομο πεδίο με τους δικούς του εσωτερικούς νόμους – κατάσταση που οδηγεί αναπόφευκτα στο νεοφιλελευθερισμό – αλλά πεδίο στο οποίο συναντώνται και κρυσταλλώνονται ευρύτερα δίκτυα κοινωνικών σχέσεων και περιβαλλοντικών μεταβλητών. Ξέρουμε πως πολλές από τις προτάσεις μας είναι από καιρό ώριμες. Τόσο ώριμες που κινδυνεύουν να σαπίσουν αν η κοινωνία δε μπει στο παιγνίδι.  Αυτή η κίνηση μας ευρισκόμενη -σε μια συνεχή δοκιμή- υποσχόμαστε να συνεχίσει και μετά τις εκλογές ανεξάρτητα από αποτέλεσμα καθώς  δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί αλλά εργαζόμενοι ενεργοί πολίτες στη περιοχή μας. Θα συνεχίσουμε να τραβάμε το κάρο γιατί πιστεύουμε πως η συμμετοχή στα κοινά είναι ποιότητα ζωής και όχι βάρος η άδικος κόπος.
Γιατί καταλάβαμε πολύ καλά, πως η δύναμη είναι στο εμείς και όχι στα πολλά αδύναμα εγώ.
     Στις 7 Νοέμβρη επιλέγουμε να αποτελέσουμε: Μέρος του προβλήματος
ή μέρος της λύσης του προβλήματος..


Δ. ΔΕΛΦΩΝ . ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ & ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ

-   ΔΕΝ ΦΕΡΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ
-  ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕΙ
-  ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΙΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ
-   ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΕΣ
-ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
-ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
-  ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ, ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ,  ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ, ΤΗΝ ΚΙΡΡΑ …..
- ΔΕΝ ΚΟΡΟΪΔΕΨΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
-  ΔΕΝ ΔΙΩΞΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
- ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ &
   ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ 

 ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ  ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
Άλλωστε …ΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΟΛΟΥΣ…..
                    ΥΠΑΡΧΕΙ & ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ                        ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥΣ…

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου